Het bedrijf

Van Oosterwijk Rail: een echt familiebedrijf

Een beknopte geschiedenis
Met ruim 50 jaar ervaring in spoorwerkzaamheden is Van Oosterwijk Rail je vertrouwde adres voor de verhuur van graafmachines en de uitleen van ervaren machinisten. Sinds 1971 zijn wij uitgegroeid tot een betrouwbare partner voor opdrachtgevers in Nederland en België.

Wat we doen

Co2 footprint

Sinds 2009 zijn we bewust bezig met de ecologische footprint van ons bedrijf. We dragen hiermee bij aan het verminderen van verspilling. Door bijvoorbeeld een betere organisatie van transport en bij aankoop van nieuwe spoorkranen en/of bedrijfsauto’s.

24/7 service

Van Oosterwijk Rail is altijd bereikbaar en inzetbaar: zeven dagen per week en 24 uur per dag. Ons bedrijf voert alles in eigen beheer uit. Van het plannen tot aan het uitzenden van onze medewerkers. Alleen dan kun je de beste kwaliteit en service bieden en garanderen.

Veiligheid

Veiligheid tijdens de werkzaamheden is het allerbelangrijkst. Onze mensen moeten op elke plek veilig kunnen werken en elk moment met een goed en gerust gevoel aan de slag gaan. Wij werken met zware en ingewikkelde machines. Vanwege de tijdsdruk is snelheid ook belangrijk. Onze machinisten zijn hierin getraind, zodat ze veilig en efficiënt kunnen werken. Wij zijn er continu op gericht om het veiligheids- en bewustzijnsniveau naar een hoger level te tillen. Van Oosterwijk Rail heeft VCA** en Veiligheidsladder trede 3 behaald, als één van de eerste verhuurbedrijven in Nederland.

Lees hier waarom van Oosterwijk excelleert in innovatie en veiligheid.

Machinisten

Onze machinisten hebben jarenlange ervaring op een spoorkraan. Ze weten hoe ze deskundig en veilig kunnen werken op en nabij het spoor. Daarnaast zijn ze op de hoogte van de VGM-regels, medisch en psychologisch gekeurd door een Arbomanagementgroep en hebben de benodigde opleidingen gevolgd. Hierbij kun je denken aan VCA**, Spoorwegveiligheid, Gereedschapsmachinist en opleiding tot Krolmachinist.

Spoorkranen

Ons machinepark bestaat uit zestien spoorkranen van het merk Atlas. Hiervan zijn er negen van het type 160 en zeven van het type 180. Deze spoorkanen zijn allemaal voorzien van een TCVT-certificaat. Veertien kranen zijn Infrabel gekeurd voor werkzaamheden in België. Dit houdt in dat alle spoorkranen onder andere een hoogtebegrenzer, zwenkbegrenzer, dubbele cabine en slangbreukbeveiliging hebben. Ook alle hijsmiddelen zijn gekeurd.

overdrukcabine met stoffilters

Onze spoorkranen zijn voorzien een overdrukcabine met stoffilters. We hebben een sproeicontainer ontwikkeld voor de stofreductie. Hierdoor hebben medewerkers van de aannemer geen last meer van kwartsstof. Ook werken we aan een plan voor een emissievrije bouwplaats.

Hightech krollen met LMB

Van Oosterwijk Rail verhuurt drie typen krollen: Atlas 180 Zwaar, Atlas 180 en Atlas 160. Ze zijn allemaal voorzien van last moment beveiliging (LMB) en kunnen verhuurd worden met hulpstukken. De Atlas 180 Zwaar “special” kan met LMB 18 ton tillen en met verlenggiek op een hoogte van 14 meter 4,5 ton hijsen. Het is de enige krol in Nederland die met een last van 18 ton over het spoor mag rijden.

Transport

Omdat wij het transport van ons materieel zelf uitvoeren hebben we een snelle service. Dit is efficiënt, snel en overzichtelijk. Van Oosterwijk Rail is in het bezit van vier M.A.N. vrachtwagencombinaties.

Werkplaats

Van Oosterwijk Rail heeft een eigen werkplaats, met daarin onder andere een magazijn. In de werkplaats verrichten alle machinisten zelf het klein onderhoud aan de machines. Voor de grotere reparaties huren wij een monteur in.

De historie van Van oosterwijk rail

Met ruim 50 jaar ervaring in spoorwerkzaamheden is Van Oosterwijk Rail je vertrouwde adres voor de verhuur van graafmachines voor spoorwerkzaamheden en de uitleen van ervaren machinisten. Sinds 1971 zijn wij uitgegroeid tot een betrouwbare partner voor opdrachtgevers in Nederland en België.

Uiteraard kunnen wij in dit werk niet uitblinken zonder onze gemotiveerde vakmensen en het vertrouwen van onze opdrachtgevers. Wij willen hen daarvoor bedanken.

Historie Van Oosterwijk Rail

De geschiedenis van Van Oosterwijk gaat terug naar 1955, toen Janus en Sjaan van Oosterwijk een loonbedrijf opzette. Jarenlang voerden zij, hun zoons en medewerkers in dienst van boeren in de regio, uiteenlopende werkzaamheden uit. Toen er in 1971 een uitvoerder van Railbouw vroeg naar twee graafmachines om het grind tussen de baanvakken op Gilze-Rijen schoon te maken, kwam A.J. van Oosterwijk & Zn. voor het eerst in aanraking met de spoorwegsector.

Er werden lorries aan de graafmachine gemaakt, zodat er over de rails gereden kon worden. De lorries konden er weer afgehaald worden, als er loon- en grondwerk gedaan moest worden. Op den duur kregen spoorwerkzaamheden een steeds groter aandeel in het bedrijf.

Kwaliteit garanderen

In 1974 namen Wim, Jan en Cees, de zoons van de oprichter, de leiding van hun vader over en zestien jaar later gingen de broers hun eigen weg. Het bedrijf werd opgesplitst in een loonbedrijf en een verhuurbedrijf voor spoorwerkzaamheden. Zo ontstond in 1990 Van Oosterwijk Molenschot B.V., met Wim van Oosterwijk en zijn zoon Marcel aan het roer. Eind jaren negentig bereikte het bedrijf zijn piek in omvang. Van Oosterwijk Molenschot werd te groot om de goede kwaliteit te kunnen blijven garanderen en besloot daarom te krimpen.

Hoger niveau

In 2005 nam directeur en vader Wim afscheid van het bedrijf. Onder leiding van Marcel zetten we met het bedrijf de volgende stappen naar een nog hoger kwaliteitsniveau. Ook moeder Riet en dochter Linda droegen hier aan bij.

25-jarig bestaan Van Oosterwijk Molenschot BV

In 2015 bestond Van Oosterwijk Molenschot BV 25 jaar. Helaas was oprichter Wim van Oosterwijk niet meer onder ons om dit heugelijke feit mee te vieren. We hebben veel aan hem te danken en denken nog vaak terug aan die goeie ouwe tijd.

50-jarig bestaan en nieuwe naam Van Oosterwijk Rail

In 2021 bestonden we vijftig jaar. Dit werd groots gevierd. Tijdens de festiviteiten werden ook de nieuwe bedrijfsnaam ‘Van Oosterwijk Rail’, een nieuw logo en moderne huisstijl geïntroduceerd. Het bedrijf is met Marcel en Linda en de rest van het team klaar voor de toekomst.